Uitverkoop: tot 75% korting wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Relaties & intimiteit

Omgaan met rouw en verlies op hogere leeftijd

Naarmate we ouder worden, is het helaas onvermijdelijk dat we geliefden en dierbaren om ons heen verliezen. Rouw en verlies zijn pijnlijke ervaringen die op elke leeftijd moeilijk zijn om mee om te gaan, maar op hogere leeftijd kan het extra uitdagend zijn. In dit blog geven we u concrete adviezen en tips om het verlies dragelijk te maken en ermee om te gaan. 

Erken uw gevoelens 

Het is belangrijk om uw gevoelens te erkennen en toe te laten. Rouw is een persoonlijk proces en iedereen ervaart het anders. Geef uzelf de ruimte en tijd om te rouwen op uw eigen manier. Huil als u daar behoefte aan heeft, praat over uw gevoelens met anderen of zoek afleiding als dat helpt. Er is geen 'juiste' manier om te rouwen. 

Wees mild voor uzelf en verwacht niet te snel dat u over het verlies heen bent. Rouw heeft tijd nodig. Probeer niet te veel hooi op uw vork te nemen en stel prioriteiten in uw dagelijkse bezigheden. Focus op wat echt belangrijk voor u is. 

Zoek steun bij anderen 

U hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij familie, vrienden of lotgenoten. Praat over uw gevoelens en herinneringen. Vaak helpt het al om uw verhaal te delen met iemand die naar u luistert. Overweeg om een rouwverwerkingsgroep te bezoeken, waar u lotgenoten treft die hetzelfde doormaken. 

Naast uw naasten, kunt u ook professionele hulp zoeken als u merkt dat u vastloopt in uw rouwproces. Een gespecialiseerde rouwtherapeut kan u begeleiden en handvatten bieden om met uw verlies om te gaan. Schroom niet om hulp te vragen als u dit nodig heeft. 

Koester de herinneringen 

Herinneringen zijn kostbaar, zeker als iemand er niet meer is. Haal mooie herinneringen op en deel ze met anderen. Kijk foto's, luister naar muziek of bezoek plaatsen die u aan de overledene doen denken. Schrijf uw herinneringen op in een dagboek of maak een herinneringsalbum. 

Door herinneringen te koesteren en te delen, houdt u de overledene in ere en geeft u het verlies een plek. Het kan troostend werken om te merken dat de mooie momenten niet vergeten worden. Misschien kunt u zelfs een mooie herinnering omzetten in een nieuw ritueel ter nagedachtenis, zoals jaarlijks de lievelingsbloemen van de overledene bij u in huis halen. 

Vind een nieuw levensdoel 

Een ingrijpend verlies kan uw leven flink veranderen. Misschien moet u nieuwe rollen aannemen of invulling geven aan een leven zonder uw geliefde. Probeer hierin een nieuw levensdoel of passie te vinden. Misschien wilt u vrijwilligerswerk gaan doen, een nieuwe hobby uitproberen of tijd doorbrengen met kleinkinderen. 

Door actief te blijven en nieuwe bezigheden te vinden, geeft u uw leven weer zin en structuur. Het helpt u ook om niet te veel stil te staan bij het verlies. Uiteraard heeft u nog steeds uw momenten van rouw, maar er is ook weer ruimte voor andere dingen in uw leven. 

Neem de tijd voor uzelf 

Zorg goed voor uzelf in deze moeilijke periode. Besteed aandacht aan uw lichamelijke en mentale gezondheid. Eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig, voor zover uw mobiliteit dit toelaat. Rust ook voldoende uit en plan momenten voor ontspanning. 

Gun uzelf ook af en toe een momentje voor uzelf, om even tot rust te komen of iets leuks te doen. Bijvoorbeeld comfortabel zitten in uw favoriete stoel met een goed boek en kopje thee.  

Praktische zaken regelen 

Helaas brengt een overlijden ook praktische zaken met zich mee. Misschien moet u nu dingen regelen waar uw partner altijd voor zorgde. Schakel hierbij de hulp in van uw kinderen, een bewindvoerder of maatschappelijk werker. Zij kunnen u helpen om alles op orde te krijgen. 

Stel belangrijke beslissingen nog even uit als dat kan. Neem de tijd om rustig na te denken wat u wilt en laat u goed informeren over de mogelijkheden. Zo voorkomt u overhaaste beslissingen waar u later spijt van krijgt.  

Heb geduld met uw rouwproces 

Geef uzelf de tijd om te wennen aan het leven zonder uw dierbare. Probeer niet meteen alles op te pakken zoals voorheen, maar bouw het langzaam op. Stel geen te hoge eisen aan uzelf. Het is normaal dat u zich in het begin verloren voelt en het overzicht even kwijt bent. 

Langzaamaan zult u merken dat u weer kunt genieten van dingen en de draad weer oppakt. Al zal het gemis altijd blijven, op den duur vindt u een nieuw evenwicht. Ieder rouwproces is uniek, dus vergelijk uzelf niet met anderen. Heb geduld en vertrouwen, betere tijden komen weer. 

Omgaan met rouw en verlies is zwaar, zeker op hogere leeftijd. Wees mild voor uzelf, zoek steun waar nodig en koester de mooie herinneringen. Zo draagt u uw dierbare altijd mee in uw hart. Meubelzorg wenst u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan