Uitverkoop: tot 75% korting wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Dagelijks leven & thuis

Veiligheid in huis

Het is een van de grootste nachtmerries: uitglijden in je eigen huis. En dat is niet geheel denkbeeldig. Uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het kenniscentrum letselpreventie veiligheid.nl blijkt dat de meeste ongevallen thuis gebeuren. Hoe kunt u dat voorkomen?  

 

Vallen is één van de grootste gezondheidsrisico’s. Jaarlijks worden ruim 25.000 heupfracturen veroorzaakt door een val. Bij ruim 30% van alle 65-plussers veroorzaakt dit een verlies van mobiliteit en dus zelfstandigheid. Uit cijfers blijkt dat we vooral vallen door een gebrek aan evenwicht, verminderd zicht en door duizeligheid en verlies van spierkracht. Gelukkig kunt u zelf wel het een en ander in uw huis doen om dit te voorkomen.  

 

Zet vloerkleden vast 

Heeft u een los vloerkleed in uw woonkamer? Een matje bij de ingang? Het gaat wat ver, maar eigenlijk zou de beste oplossing zijn om alle losliggende kleden te verwijderen. Toch zijn er ook alternatieven. Zo kunt u antislipmatjes onder een kleed leggen. Of kiezen voor een kleed of mat waar aan de onderkant al een antisliplaag zit. Een andere oplossing is om dubbelzijdig plakband aan te brengen onder het matje/kleed.  

 

Geen losslingerende kabels 

Ook losliggende snoeren en kabels vormen een risico. U maakt uw woning aanzienlijk veiliger door snoeren en kabels zoveel mogelijk weg te werken achter plinten of door het gebruik van zogenoemde ‘kabelgootjes’. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Ook kunt u kabels en snoeren vastzetten met behulp van kabelclips. Ook die zijn bij de bouwmarkt te koop. Zo is het risico dat u struikelt aanzienlijk minder groot en het oogt ook nog eens lekker opgeruimd.  

 

Een veilige trap 

De trap kan een ander obstakel zijn. Heeft u weleens van een trapspilbeugel gehoord? Een trapspilbeugel is een eenvoudige en voordelige handigheid waarmee u gemakkelijk ook aan de smalle kant van een draaitrap houvast heeft. De beugel draait om de spil van de trap en biedt zo een vloeiende ondersteuning naar boven of beneden.U kunt zo’n beugel kant-en-klaar kopen voor zowel een linksdraaiende als een rechtsdraaiende trap. 

 

Houvast in de badkamer 

De badkamer is met alle natte oppervlakken zeker niet de veiligste plek in huis.  

Wat kan helpen zijn handgrepen of beugels voor zowel douche als bad: een prettige manier om u vast te houden. Als u moeite heeft met het gebruik van de douche, kunt u een douchekop met een lange slang gebruiken zodat u kunt douchen terwijl u op een opklapbare douchezitting, douchestoel of -kruk zit. Ook goede verlichting in de badkamer is een must. U wilt op elk moment goed kunnen zien wat u doet, toch? En die natte, gladde vloer dan? U kent vast de antislipmatjes met zuignappen. Alleen hebben die een groot nadeel: ze blijven niet altijd goed liggen door vuil wat zich aan de onderkant hecht. Een beter alternatief zijn antislipstickers om in de badkuip of op de douchevloer te plaatsen: hiermee houdt u altijd voldoende grip. Als u moeite heeft met staan in de douche, zou u het gebruik van een douchestoel kunnen overwegen.  

 

Een slimme rookmelder 

U heeft vast een rookmelder in huis, maar heeft u weleens aan een slimme rookmelder gedacht? Deze rookmelders zijn met elkaar en het WiFi-netwerk verbonden. Bij rook gaan alle gekoppelde rookmelders in huis af en wordt er een bericht gestuurd naar bijvoorbeeld de smartphone van de buren of familie. Zorg er sowieso voor dat er op elke verdieping minimaal een gekoppelde rookmelder is. 
  

Gebruik kookbeveiliging tijdens het koken 

Ook voor de keuken bestaan er verschillende technische oplossingen voor meer veiligheid. Stel er ontstaat bijna brand (door bijvoorbeeld een vlam in de pan, of aanbranden omdat u vergeten bent het gas uit te zetten), dan zorgt de kookbeveiliger ervoor dat de gastoevoer of de elektriciteit meteen wordt afgesloten. Dit gaat door middel van een aangepaste rookmelder of hittemelder. Bij loos alarm kan de melder gereset worden en zal het fornuis weer normaal werken. 
  

Nachtverlichting met bewegingssensor 

Voldoende licht is belangrijk, vooral ‘s nachts. Nachtverlichting met een bewegingssensor verlicht de vloer wanneer u langsloopt. Zo ziet u precies waar u loopt en struikelt u niet over drempels, richeltjes of spullen die op de vloer liggen. Dit soort nachtverlichting is er ook in combinatie met een rookmelder: dan slaat u meteen twee veiligheidsvliegen in één klap.

Ongestoord verder lezen

Gerelateerde nieuwsberichten
Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan