Uitverkoop: tot 75% korting wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Dagelijks leven & thuis

Zo maakt u de tuin zomerklaar!

De temperatuur blijft misschien nog een beetje achter en het aantal zonuren vraagt ook nog niet meteen om factor 50. En toch: volgens de kalender is het volop voorjaar en staat de zomer voor de deur.  Dat betekent ook dat er een flinke klus te wachten staat: de tuin! Wat is nodig om uw tuin zomerklaar te maken?  

Het gazon is vaak een goede startplek. Haal eerst de dorre bladeren weg en maai het gras (maar alleen als u zeker weet dat het niet meer gaat vriezen). Hoe vaak u uw gazon moet maaien, verschilt per seizoen. In de winter hoeft het niet, maar in het voorjaar mag het gras iedere week of zelfs vaker gemaaid worden. Door het gras regelmatig te maaien worden de grassprieten groter en steviger.  

 

Het betere snoeiwerk 

U kunt nu ook langzaamaan beginnen met het snoeien van de struiken. Snoeien doet groeien! Zorg dat u scherp snoeigereedschap hebt. In de zomer snoeien heeft zo z’n voordelen. Bij het snoeien ontstaat aan het uiteinde van de tak een snoeiwond. Als zo’n wond niet snel genoeg geneest, kan rotting ontstaan. Doordat vaste planten in een zomerse tuin volop groeien, heelt de snoeiwond veel sneller. Ook goed om te weten: een plant die u in de zomer snoeit, hoeft niet nog een keer in de winter onder het mes. Maar snoei nooit als de plant al in bloei staat. Zonde van al het moois dat u dan misloopt. Nog een tip, of beter, een must: let er bij het snoeien van takken op dat u nét boven de gezonde zijtak afknipt! 

 

Een flinke klus 

Het verwijderen van onkruid is voor de meeste mensen geen leuke klus. Maar het terras of tuinpad wordt er wel veel mooier van. En: hoe warmer het wordt, des te sneller onkruid groeit. Als u nú begint met het verwijderen van onkruid, dan is het nog een beetje bij te houden de komende maanden. Tegenwoordig zijn er allerlei methodes om het onkruid te verwijderen. Zo gebruiken veel mensen de hogedrukspuit of een onkruidbrander. U kunt er ook voor kiezen om het onkruid te verwijderen met een onkruidsteker. Kijk ook even goed naar uw tuinstoelen en de bestrating van uw terras, want daar mag best even flink gepoetst worden. Met de hogedrukspuit is het zo gepiept, maar een emmer heet water met een aansluitende schrobbeurt doet ook wonderen.  

 

Tijd voor iets leuks 

En dan volgt nu eindelijk het leuke gedeelte: nieuwe plantjes planten! Ook al is het voorjaar de beste tijd om nieuwe planten in de grond te zetten, u kunt dit ook in de zomer nog prima doen. Vergeet alleen niet de nieuwe planten regelmatig water te geven. De wortels zijn nog niet lang genoeg om zelf voldoende water uit de grond te halen. 

Wanneer u planten in uw tuin zet die minder zorg nodig hebben, kost het ook minder moeite om ze te verzorgen. Ga op zoek naar planten die resistent zijn tegen onkruid, niet te vaak gesnoeid moeten worden en die misschien ook tegen een beetje verwaarlozing kunnen. Denk aan: 

  • Kalimeris incisa (Japanse aster): deze plant bloeit probleemloos van augustus tot oktober en er komt geen onkruid doorheen. 

  • Leliegras: Een late bloeier die voor kleur zorgt. 

  • Schoenlappersplant: geeft kleurrijke bloemen én behoudt haar groene blad in de winter. 

 

Slim tuinieren 

Als u last heeft van gewrichtspijn of rugpijn, dan kan in de aarde wroeten al snel oncomfortabel voelen. Oplossing: ga de hoogte in! U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van verhoogde plantenbakken of planten die groeien op houtwerk (tomaten, druiven etc). Op deze manier oefent u minder druk uit op uw knieën en ruggengraat. Een andere oplossing om zere knieën te voorkomen is een tuinkruk op wieltjes, waarin u ook gereedschap op kunt bergen. Als u merkt dat u sneller dan vroeger pijn in uw handen krijgt tijdens het tuinieren, zoek dan naar fijn en goed gereedschap. Zorg ervoor dat u ergonomische snoeischaren en handgereedschap gebruikt en kies handschoenen die zowel comfortabel zitten als voldoende huidbescherming bieden. Ga op warme dagen in de ochtend of avond tuinieren. Drink altijd veel water voor, tijdens en na het tuinieren en neem pauzes in de schaduw als u langer dan 15 minuten aan het werk bent. Misschien is het ook fijn om wat ‘hulptroepen’ in te roepen? Ga bijvoorbeeld met de buurvrouw, uw partner, kinderen of kleinkinderen de tuin in, en klets lekker bij terwijl uw tuin of balkon zienderogen opknapt!  

 

Extra tip 

Heeft u een mooie tuin maar kunt u hem zelf niet (meer) onderhouden? Dan zijn er gelukkig tal van organisaties waar u makkelijk assistentie kunt regelen. UwAssistent is een goede en laagdrempelige manier om wat extra (groene) handjes in de tuin te hebben. Op deze manier kunt u van uw tuin blijven genieten.  

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan