Het kan niemand zijn ontgaan: de zomer is nu toch echt begonnen! De dagen zijn langer, de temperaturen (iets) hoger en alles voelt misschien wel een beetje lichter. Alhoewel: zomer betekent ook warmte. In ons kikkerlandje gaat dat vaak ook nog eens samen met een aanzienlijke luchtvochtigheid. En daar kun je soms behoorlijk last van hebben. Daarom een paar tips om goed de warme dagen door te komen.
Zon is belangrijk voor de mens. Niet alleen voor je humeur, maar zo’n 15 minuten in de zon zijn ook nuttig voor de aanmaak van vitamine D. Belangrijk als je wat ouder wordt omdat die aanmaak niet meer optimaal werkt, waardoor er soms tekorten kunnen ontstaan. Toch kan het geen kwaad om een beetje wijs om te gaan met de zomerse warmte.
In en om het huis
Sluit u overdag niet in huis op. Ga liever naar buiten om in de schaduw van een boom te zitten, dat is lekker koel. Een boom heeft de voorkeur boven een parasol omdat daar de hitte onder blijft hangen.
Houd uw woning koel. Zet ramen en deuren niet wagenwijd open, maar op een kiertje voor de nodige ventilatie. Draai de zonwering en/of rolluiken omlaag. Zo komt de warmte niet binnen en blijft het koeler in huis.
Zet ’s avonds of ‘s nachts en tegen de ochtend ramen en binnendeuren wijd open.
Gebruik een ventilator. Wist u trouwens dat u die zonder problemen omtovert in een airco? Plaats één of meerdere waterflessen in het vriesvak van uw ijskast en laat het water bevriezen. Zet vervolgens die flessen met ijs (in een bak) voor de ventilator. Door het ijs zal de lucht koud aanvoelen, net zoals bij een airco.
Kunt u beneden slapen? Doe dat dan. Daar is het koeler dan in een slaapkamer op de bovenverdieping.
Doe wat onze zuiderburen ook doen: houd rust tussen 12 en 16 uur en geniet van een middagdutje.
Houd het lichaam en hoofd koel door een nat washandje in uw nek te leggen. Ook helpt het om geregeld even uw gezicht nat te maken. Of spoel uw armen en handen geregeld af met koel water. Dat verfrist.
Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat. Of vraag een familielid of buurman/-vrouw of ze een handje kunnen helpen.
Pak een teiltje of iets dergelijks en vul die met koud water. Doe uw voeten daarin. Dat voelt heerlijk verkoelend.
Leg een kruik in de vriezer en neem die ’s avonds mee naar bed. Zo slaapt u lekker koel in. Of gebruik een speciale coldpack en leg die onder uw kussen. Krijgt u het warm? Draai het kussen dan om.
Eten en drinken
Drink verspreid over de dag minstens 2 liter, ook als u geen dorst heeft. Misschien
wel met een schijfje citroen of sinaasappel in uw glas. Een reep komkommer of een
takje munt kunnen ook lekker zijn.
Bij hogere temperaturen hebben we vaak minder trek. Toch moet u blijven eten om
uw energie op peil te houden. Eet dus iets lichts en kleins. Bijvoorbeeld een stukje vis of kip met een salade. En drink af en toe een kommetje bouillon.
Eet geen zware maaltijden, dat kost nogal wat energie om te verbranden.
Tot slot: Het is wel Nederland - dus het blijft nooit heel lang warm!
Ongestoord verder lezen
De wereld van technologie verandert snel, en dat biedt veel kansen om uw leven thuis makkelijker en comfortabeler te maken. Van slimme apparaten die u helpen met uw gezondheid tot technologieën die het dagelijkse leven net iets aangenamer maken.
We leven in een tijd waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Toch kan het leven soms makkelijker en gezelliger zijn als we vaker bij onze buren aankloppen. Of het nu gaat om een simpele vraag of een wat grotere klus, uw buren zijn dichterbij dan u denkt. Waarom vinden we het dan zo moeilijk om om hulp te vragen? En hoe kunnen we dit leren?
Fijn oud worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe geeft u uw leven vorm als u ineens gepensioneerd bent en alle tijd van de wereld hebt? Als we denken aan hoe we op een prettige manier ouder zouden willen worden, denken we al snel aan onze gezondheid. Maar fijn ouder worden is meer dan een goed werkend lichaam. Eigenlijk zou u op tachtigjarige leeftijd nog dezelfde eisen aan het leven moeten stellen als toen u veertig was.
WELKOM BIJ MEUBELZORG!
Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.