Totale leegverkoop: uitverkoop tot 75% wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Blijf fit en vitaal zonder de deur uit te gaan

Gezondheid & mobiliteit

Bewegen is belangrijk, vooral als u ouder wordt. Het helpt niet alleen om fit te blijven, maar ook om uw lichaam sterk en gezond te houden. Wist u dat u het huis niet uit hoeft? U kunt ook prima thuis bewegen. Misschien heeft u het Anja in B&B vol liefde wel zien doen in haar Bed and Breakfast in Frankrijk? In dit artikel leest u hoe u met simpele oefeningen uw conditie kunt verbeteren, spierkracht kunt behouden en uw balans kunt versterken. U heeft geen dure apparaten nodig; veel oefeningen kunt u doen met spullen die gewoon in de huiskamer staan.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Bewegen helpt om uw gezondheid te verbeteren. Op latere leeftijd kan spierkracht afnemen, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden. Door regelmatig te bewegen, kunt u dit tegenhouden en uw evenwicht verbeteren. Dit verkleint de kans op vallen en zorgt ervoor dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Daarnaast helpt bewegen om stress te verminderen en het verbetert uw humeur. Wanneer u beweegt, maakt uw lichaam namelijk stofjes aan die u een goed gevoel geven.

Fitness voor thuis

U hoeft niet naar de sportschool om fit te blijven. Met een paar simpele oefeningen in de huiskamer kunt u al veel bereiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Bovenbenen Versterken met Stoel-Squats

Een goede oefening voor de benen is de squat. Zet een stevige stoel achter u. Sta rechtop en doe alsof u op de stoel gaat zitten. Raak de stoel met uw billen aan en kom dan weer omhoog. Houd uw rug recht en uw knieën boven uw voeten. Deze oefening helpt uw benen sterker te maken en verbetert uw balans.

2. Buikspieren Trainen met Kussen-Sit-ups

Ga op uw rug liggen en plaats een kussen onder uw hoofd voor extra comfort. Buig uw knieën en zet uw voeten op de grond. Til uw bovenlichaam langzaam omhoog en voel uw buikspieren aanspannen. Zak daarna weer rustig terug. Deze oefening helpt om uw buikspieren te versterken en uw core stabiel te houden.

3. Lunges met Steun van de Bank

Bij een lunge zet u één voet naar voren en buigt u de knie. Houd een hand op de leuning van de bank voor extra steun. Zorg dat uw knie niet voorbij uw tenen komt. Wissel af met uw andere been. Deze oefening versterkt uw benen en helpt uw evenwicht te verbeteren.

4. Muur Push-ups voor Sterke Armen

Sta rechtop en plaats uw handen tegen de muur op schouderhoogte. Buig uw armen en beweeg rustig richting de muur. Druk uzelf daarna weer terug. Dit is een gemakkelijke manier om uw arm- en borstspieren te trainen, zonder dat u op de grond hoeft te liggen.

5. Armen Strekken met Waterflesjes

Gebruik twee waterflesjes als gewichten. Strek uw armen naar buiten en maak kleine cirkels in de lucht. Doe dit tien seconden naar rechts en daarna tien seconden naar links. Deze oefening helpt om uw schouders en armen soepel en sterk te houden.

Tips voor meer dagelijkse beweging

Bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om meer beweging in uw dagelijkse leven te brengen:

●     Neem vaker de trap: Laat de lift links liggen en neem de trap, zelfs als u maar één verdieping moet.

●     Fiets of loop naar de winkel: Ruil uw auto in voor de fiets of ga lopend als u boodschappen gaat doen.

●     Maak een wandeling na het eten: Een frisse neus na de lunch of het avondeten helpt uw spijsvertering op gang.

Samen is bewegen nog leuker

Het kan soms lastig zijn om te beginnen met bewegen, maar onthoud dat elk beetje helpt. Stel kleine, haalbare doelen en beloon uzelf als u ze behaalt. Zo blijft u gemotiveerd en wordt bewegen een vast onderdeel van uw dag. En - bewegen hoeft u niet alleen te doen! Zoek een sportmaatje of probeer een les ouderengym. Veel fysiotherapeuten en sportscholen bieden speciale lessen aan voor ouderen, waar u onder begeleiding veilig kunt bewegen. In een groep sporten of met een maatje is vaak gezelliger en het houdt u bij de les.

Meer inspiratie nodig?

Nederland in Beweging (Omroep MAX) - Deze site biedt dagelijkse oefeningen die u thuis kunt doen, uitgezonden op televisie en online beschikbaar.

The Body Coach TV - Joe Wicks biedt eenvoudige, thuis te volgen workouts, inclusief speciale sessies voor senioren.

Senior Fitness with Meredith - Dit kanaal richt zich specifiek op fitness voor senioren, met laagdrempelige workouts die thuis gedaan kunnen worden.

Altijd een relaxstoel, een bank of een sta-op stoel die bij je past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan