Totale leegverkoop: uitverkoop tot 75% wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Leven met reuma: Hoe houd je reuma dragelijk?

Gezondheid & mobiliteit

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die gepaard gaan met pijn en stijfheid in gewrichten, spieren en pezen. Het is een chronische aandoening die helaas niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel manieren om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.  

 

Wat is reuma? 

Reuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem van het lichaam de eigen gezonde cellen en weefsels aanvalt. Dit veroorzaakt ontstekingen in gewrichten, spieren en pezen, en die leiden tot pijn, stijfheid en soms zelfs vervorming van de gewrichten. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis, artrose en jicht. 

Hoewel de exacte oorzaak van reuma nog niet bekend is, spelen genetische factoren en omgevingsfactoren waarschijnlijk een rol. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de kans op het ontwikkelen van reuma neemt toe met leeftijd. 

 

Tips om reuma dragelijk te houden 

Hoewel reuma niet te genezen is, zijn er wel manieren om de symptomen te verlichten en het dagelijks functioneren te verbeteren. Hier zijn enkele tips: 

  1. Blijf in beweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt de gewrichten soepel te houden, spieren te versterken en pijn te verminderen. Kies voor laagdrempelige activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen. 

  1. Pas uw leefstijl aan: Een gezonde leefstijl kan de symptomen van reuma verlichten. Eet gevarieerd en gezond, met veel groenten, fruit en vis. Vermijd overgewicht en stop met roken. 

  1. Gebruik hulpmiddelen: Er zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar die het dagelijks leven met reuma makkelijker kunnen maken, zoals ergonomisch bestek, een sta-op-stoel of een elektrische blikopener. 

  1. Wissel rust en activiteit af: Luister naar uw lichaam en neem voldoende rust wanneer nodig. Blijf wel actief en probeer elke dag te bewegen, ook al maakt u maar een korte wandeling. 

  1. Vraag om hulp: Schaam u niet om hulp te vragen aan familie, vrienden of professionals als u die nodig heeft. Er zijn ook veel organisaties en patiëntenverenigingen die ondersteuning bieden. 

 

Lotgenotencontact 

Het leven met reuma kan soms zwaar en eenzaam voelen, maar bedenk dat u niet de enige bent. Lotgenotencontact kan enorm waardevol zijn om ervaringen uit te wisselen, tips te delen en elkaar te steunen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact: 

  • Sluit u aan bij een patiëntenvereniging zoals ReumaNederland of de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Zij organiseren bijeenkomsten, cursussen en activiteiten voor mensen met reuma. 

  • Zoek online of in Facebookgroepen naar forums voor mensen met reuma. Hier kunt u in contact komen met lotgenoten en vragen stellen. 

  • Informeer bij uw reumatoloog of reumaconsulent naar mogelijkheden voor lotgenotencontact in uw regio. 

Lotgenotencontact kan u helpen om u minder alleen te voelen. Bovendien kan het een belangrijke bron van steun en informatie zijn. Aarzel dus niet om contact te zoeken met anderen die in dezelfde situatie zitten. 

Tot slot 

Leven met reuma is niet altijd makkelijk, maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het wel mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren. Blijf in beweging, pas uw leefstijl aan, gebruik hulpmiddelen en wissel rust en activiteit af. En vergeet niet dat u er niet alleen voor staat - zoek contact met lotgenoten en professionals die u kunnen helpen. 

Met de juiste instelling en ondersteuning kunt u leren omgaan met de uitdagingen die reuma met zich meebrengt en kunt u toch blijven genieten van de mooie dingen in het leven. Geef de moed niet op en blijf positief - er zijn altijd mogelijkheden om uw leven met reuma dragelijker te maken. 

Heeft u nog vragen over leven met reuma of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met uw huisarts, reumatoloog of patiëntenvereniging. Zij staan klaar om u te helpen en te ondersteunen. 

Altijd een relaxstoel, een bank of een sta-op stoel die bij je past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan