Totale leegverkoop: uitverkoop tot 75% wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Samen sterker: Durf uw buren om hulp te vragen

Dagelijks leven & thuis

We leven in een tijd waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Toch kan het leven soms makkelijker en gezelliger zijn als we vaker bij onze buren aankloppen. Of het nu gaat om een simpele vraag of een wat grotere klus, uw buren zijn dichterbij dan u denkt. Waarom vinden we het dan zo moeilijk om om hulp te vragen? En hoe kunnen we dit leren?  

Waarom is hulp vragen zo moeilijk?

Het vragen om hulp kan om verschillende redenen lastig zijn: 

  • Trots: We willen graag zelfstandig zijn en alles zelf kunnen. Het kan voelen alsof u toegeeft dat u iets niet aankunt als u om hulp vraagt. 

  • Angst voor afwijzing: We maken ons zorgen dat de ander "nee" zou kunnen zeggen. Dit kan ons tegenhouden om überhaupt om een gunst te vragen. 

  • Onzekerheid: Soms twijfelen we of onze vraag wel belangrijk genoeg is. We willen niemand tot last zijn. 

Toch is het goed om te beseffen dat de meeste mensen graag helpen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 72% van alle 50-plussers graag iets voor een ander doet. Ook als dat wekelijks is. 15% zou dat zelfs dagelijks doen. Net zoals u waarschijnlijk graag iets voor hen zou doen. 

De Voordelen van hulp vragen 

Hulp vragen bij uw buren kan meer opleveren dan u denkt. Door hulp te vragen, ontstaat er vaak een gevoel van verbondenheid. U leert elkaar beter kennen en creëert een netwerk waarop u kunt rekenen. De wetenschap dat er in het geval van nood iemand is die kan helpen, geeft ook rust. Het leven is minder zwaar als je niet alles alleen hoeft te doen. En soms kan er zelfst vriendschap ontstaan uit zo’n hulpvraag. Misschien gaan jullie wel samen tuinieren of boodschappen doen? Of de buurvrouw komt gezellig langs voor een kop koffie.  

Hoe vraagt u om hulp?  

Hulp vragen hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn enkele tips om het makkelijker te maken: 

  1. Begin klein: Vraag eerst om iets kleins, zoals een kopje suiker, een ei of hulp bij een kleine klus. Dit voelt minder zwaar en maakt het later makkelijker als het om een iets grotere gunst gaat.  

  1. Wees duidelijk en direct: Leg kort en duidelijk uit waar u hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld: "Zou je me kunnen helpen met het dragen van deze zware doos?" 

  1. Bied aan om iets terug te doen: Dit hoeft niet groot te zijn. Een bedankje of de belofte om in de toekomst iets terug te doen, is vaak al voldoende. Dit zorgt ervoor dat de ander zich gewaardeerd voelt. 

  1. Kies het juiste moment: Probeer op het juiste moment om hulp te vragen. Als uw buurman of vrouw heel druk is, bestaat er misschien minder kans dat ze u gaan helpen.  

De meeste mensen helpen graag 

Veel mensen vinden het fijn om te helpen. Het geeft hen een goed gevoel en versterkt de band met de buurt. Bovendien kan het helpen van anderen ook voor hen voordelig zijn, omdat ze weten dat ze in de toekomst op u kunnen rekenen. Wat als iemand nee zegt? Besef vooral dat dit verschillende redenen kan hebben zoals drukte of eigen problemen. Laat u hierdoor niet ontmoedigen. Het is prima om het later nog een keer te proberen of hulp bij iemand anders te zoeken.  

Als u die eerste stap eenmaal heeft gezet, wordt het steeds makkelijker om hulp te vragen. Maak het een gewoonte om af en toe een beroep te doen op uw buren. U zult merken dat er een wederzijdse band ontstaat waarin geven en nemen elkaar in balans houden. Het leven wordt lichter en leuker als we elkaar durven te helpen.

Altijd een relaxstoel, een bank of een sta-op stoel die bij je past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan