De mens is een sociaal wezen. Contacten met anderen zijn erg belangrijk voor onze emotionele en fysieke gezondheid. Hoog tijd dus om weer eens te bellen met oude vrienden of een kaartje te sturen naar een kennis.
Wist u dat een gebrek aan sociale contacten schadelijker voor uw gezondheid kan zijn dan roken? Een goed sociaal netwerk is net zo belangrijk voor uw gezondheid als voldoende bewegen. We voelen ons beter als we onszelf kunnen omringen met mensen die we liefhebben. Dus, heeft u even een wat mindere periode? Dan kan meer aandacht besteden aan uw naasten zo maar de oplossing zijn.
Bijna iedereen heeft andere mensen om zich heen nodig. We kunnen best af en toe alleen zijn, maar over het algemeen zijn mensen die regelmatig contact hebben met anderen gelukkiger en leven ze langer dan mensen met weinig sociale contacten. Onze ‘sociale gezondheid’ kan ook invloed hebben op onze mentale gesteldheid. Zo kan een goed netwerk bij een depressie echt helpen om de klachten te verminderen.
Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat sociale relaties uw gezondheid positief beïnvloeden. Zo wordt beweerd dat vrienden en familie misschien wel het verschil kunnen maken in uw eet- en drinkgedrag. Ze spreken u mogelijk ook aan op de hoeveelheid beweging die u krijgt en het feit of u wel of niet rookt. Het is ook mogelijk dat u zich anders - verantwoordelijker - gedraagt omdat u weet dat er mensen in uw omgeving zijn die op u rekenen. Goede relaties kunnen u stimuleren om gezonder te leven en slechte gewoontes op te geven. Dat heeft dan weer een positief effect op uw bloeddruk en afweersysteem. Leuke mensen om u heen vormen ook een buffer tegen stress. Sociaal geïsoleerde mensen zijn er veel vatbaarder voor omdat ze er niet of nauwelijks met anderen over kunnen praten. Gedeelde smart is immers halve smart. Verbinding met anderen zorgt er ook voor dat u zich gezien en gewaardeerd voelt. Het geeft zin aan uw leven.
Het is belangrijk dat u zich in een vriendschap veilig en gekoesterd voelt. Contact met een vriend of vriendin moet energie geven. Regelmatig contact en u kwetsbaar op durven stellen zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde en stabiele vriendschap. Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld minimaal drie stabiele vriendschappen nodig heeft om gelukkig te zijn.
Maar hoe komt u aan die stabiele vriendschappen? Niet voor iedereen is het even gemakkelijk om nieuwe contacten te maken of bestaande relaties te onderhouden. Op jongere leeftijd heeft u meestal zo’n 5 goede relaties - mensen die u minimaal 1x per week spreekt . Daarnaast zijn er nog zo’n 10 met wie we maandelijks contact hebben. De rest zien we vaak maar 1x per jaar. Dat aantal neemt vaak af naarmate we ouder worden en niet meer werken. Nieuwe vriendschappen opbouwen is hard werken. Het gaat niet vanzelf. Experts hebben berekend dat u ongeveer 50 uur moet investeren om van een vluchtige bekende naar een informele vriend te gaan. Vervolgens kost het nog eens zo’n 200 uur om daadwerkelijk een hechte relatie te krijgen. Wat zijn dan mogelijke stappen die u kunt ondernemen om uw bestaande relaties te versterken? Nodig een vriend of familielid uit voor een leuk uitje, een bezoek aan een museum of een mooie wandeling. Vergeet niet om op verjaardagen een kaartje te sturen of telefonisch van u te laten horen. Haal oude contacten aan: uw schoolvriend vindt het vast leuk om van u te horen. Misschien is een praatje met de postbode al genoeg om de dag goed te beginnen. En als u echt wat meer mensen wilt leren kennen, is een cursus, vrijwilligerswerk of een sportclub misschien een goed idee.
Publicatiedatum: 02-09-2024
Auteur: Tyler Tabois
Ongestoord verder lezen
Het zorgen voor ouder wordende ouders kan een uitdaging zijn, vooral wanneer u wilt dat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Als kind wilt u natuurlijk het beste voor uw ouders en ervoor zorgen dat ze comfortabel, veilig en gelukkig zijn in hun eigen vertrouwde omgeving. In deze blogpost geven we u enkele praktische tips en adviezen over hoe u op een liefdevolle manier voor uw ouders kunt zorgen, zodat ze hun gouden jaren in hun eigen huis kunnen doorbrengen.
Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze samenleving. Steeds meer mensen voelen zich alleen en geïsoleerd, vooral onder ouderen. Als bedrijf vinden wij van Meubelzorg dat we hier niet langer omheen kunnen. Daarom kondigen wij met trots aan dat we ons aansluiten.
Samen is zoveel leuker dan alleen. Maar voor veel ouderen is samenzijn niet vanzelfsprekend. Daarom nodigt Stichting Met je Hart eenzame ouderen uit om aan tafel mét elkaar mooie momenten te beleven. Die bijeenkomsten zijn op regelmatige basis en telkens in dezelfde samenstelling in de hoop dat daar aan tafel nieuwe vriendschappen ontstaan. Meubelzorg ondersteunt dit initiatief van harte.
WELKOM BIJ MEUBELZORG!
Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.