Uitverkoop: tot 75% korting wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Gezondheid & mobiliteit

Vergoeding van medische hulpmiddelen: wat kunt u krijgen?

Bent u op zoek naar informatie over hoe u vergoedingen kunt krijgen voor medische hulpmiddelen, zoals een sta-op-stoel? Dit blog is voor u. Het is begrijpelijk dat u - ondanks dat u een prachtige leeftijd heeft bereikt - zich nog lang niet oud of hulpbehoevend wilt voelen. En waarom zou u ook? Vandaag de dag zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar die het leven comfortabeler kunnen maken, zonder dat u daarbij het gevoel krijgt aan vrijheid in te leveren. En laten we eerlijk zijn, deze hulpmiddelen komen vaak met een prijskaartje.  

Laten we samen ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor het krijgen van een vergoeding via gemeenten, uw zorgverzekering of de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Wat kunt u vergoed krijgen? 

Voordat we ingaan op de verschillende wegen om vergoedingen te ontvangen, is het goed om te weten wat er allemaal onder medische hulpmiddelen valt. Dit kan variëren van eenvoudige hulpmiddelen zoals wandelstokken tot meer geavanceerde apparatuur zoals sta-op-stoelen of trapliften. De focus ligt vandaag op sta-op-stoelen, een hulpmiddel dat bijdraagt aan uw comfort, veiligheid en mobiliteit in huis. 

Uw zorgverzekering en vergoedingen 

De eerste stap is altijd het controleren van uw zorgverzekering. Vele zorgverzekeraars vergoeden de sta-op-stoelen niet of soms gedeeltelijk. Senioren stoelen zijn vaak nog niet afdoende, er is vaak een complexere medische indicatie nodig. Een gesprek met de huisarts is hiervoor een goede eerste stap om te bepalen of dit voor u het geval is. Afhankelijk van uw aanvullende polis kunnen verschillende hulpmiddelen gedeeltelijk vergoed worden. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw zorgverzekeraar om na te gaan wat uw polis precies dekt.  

Vergoedingen via de gemeente (Wmo) 

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt uitgevoerd door uw gemeente en is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als u door uw leeftijd of een aandoening bepaalde aanpassingen in huis nodig heeft, zoals een sta-op-stoel, kunt u een beroep doen op de Wmo. U dient hiervoor contact op te nemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Zij zullen uw situatie beoordelen en bepalen of u in aanmerking komt voor een vergoeding. 

Wet Langdurige Zorg (Wlz) 

Indien u intensieve zorg nodig heeft die permanent is, kunt u onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen. De Wlz is bedoeld voor mensen die 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig hebben. Als u onder deze wet valt, kunt u mogelijk ook een vergoeding krijgen voor medische hulpmiddelen zoals een sta-op-fauteuil. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of u onder de Wlz valt. Uw zorgkantoor kan u vervolgens helpen met het aanvragen van vergoedingen. 

Stappenplan voor het aanvragen van een vergoeding 

1.Neem contact op met uw huisarts om te bespreken welk hulpmiddel nodig is en of er een medische indicatie voor is. 

2.Controleer uw zorgverzekering op mogelijke vergoedingen voor het gewenste hulpmiddel. 

3.Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden binnen de Wmo. 

4.Indien van toepassing, raadpleeg het CIZ voor een indicatie voor de Wlz. 

5.Neem contact op met uw zorgkantoor voor het aanvragen van vergoedingen onder de Wlz. 

 
Kan ik de kosten van een sta-op-stoel aftrekken voor belasting?  

Helaas is dit op dit moment nog niet mogelijk om de kosten voor een sta-op-stoel af te trekken voor de belasting. Op de website van de rijksoverheid staan verschillende items genoemd die afgetrokken mogen worden maar hier staat de sta-op-stoel niet tussen.  

Het is duidelijk dat er verschillende wegen zijn die u kunt bewandelen om vergoedingen te krijgen voor medische hulpmiddelen zoals sta-op-stoelen. Elk traject heeft zijn eigen procedures en voorwaarden, dus het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en de juiste stappen volgt. Vergeet niet dat het hier gaat om uw comfort en mobiliteit, en dat u alle beschikbare middelen mag inzetten om uw kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om de betreffende instanties te benaderen. Zij zijn er om u te helpen! 

Wij wensen u veel succes en comfort toe bij het verkennen van deze mogelijkheden. Onthoud: leeftijd is slechts een getal, en het is nooit te laat om te investeren in uw welzijn en comfort. 

Tip! Overweegt u een sta-op-stoel aan te schaffen, maar is het budget iets krapper? Wellicht is de voorraad showroom modellen (klik hier) interessant voor u. We hebben op dit moment interessante acties lopen waarmee u korting krijgt.

Altijd een relaxstoel, een bank of een sta-op stoel die bij je past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan