Uitverkoop: tot 75% korting wegens nieuwe collectie!
Download brochure

Gezondheid & mobiliteit

Hoe het herstel bevorderen na een heupoperatie?

Heeft u onlangs een ​heup​operatie ondergaan? Herstellen vraagt tijd en geduld, maar met de juiste zorg en aandacht kunt u uw herstel aanzienlijk bevorderen. In dit artikel geven we u handige tips en adviezen die u kunnen helpen bij ​dat proces ​​​​​​​​​​​​​​​ 
 
1. Luister naar de adviezen van uw arts​ 

Uw arts kent uw situatie het beste en ​heeft u waarschijnlijk ​specifieke adviezen ​ge​geven. Het is ​belangrijk ​dat u ​ernaar streeft om die adviezen zo nauwkeurig mogelijk op te volgen. ​Dit kan variëren van medicatiegebruik tot specifieke bewegingsadviezen. 

2. Rust én beweging 

Een goede balans tussen rust en beweging is cruciaal voor een voorspoedig herstel van een heupoperatie. Te veel rust kan leiden tot stijfheid en vertraagd herstel, terwijl te veel beweging de herstelde heup kan overbelasten. 

Bewegingstips: 

  • Begin met korte wandelingen binnenshuis. 

  • Verhoog geleidelijk de afstand, op advies van uw fysiotherapeut. 

  • Oefen dagelijks de voorgeschreven revalidatieoefeningen. 

3. Voeding en hydratatie 

Goede voeding en voldoende hydratatie zijn essentieel voor een snel herstel. Gezonde voeding helpt uw lichaam om te herstellen en versterkt het immuunsysteem. 

Tips voor een gezond dieet: 

  • Eet veel fruit en groenten voor de benodigde vitamines en mineralen. 

  • Spreek met uzelf bepaalde concrete doelen af: bijvoorbeeld 4 glazen water verspreid over de ochtend voor de lunch en 4 glazen erna, verspreid over de middag. Zo blijft u voldoende gehydrateerd.  

  • Voeg eiwitrijke voeding toe aan uw dieet ter bevordering van de spieropbouw. Eieren, linzen, bonen, kip​ zijn​ allemaal voorbeelden van gezonde proteïnes.  

​​4. Vermijd het risico om te vallen

​​​Na een heupoperatie is het risico ​om te ​vallen groter. Het is dus belangrijk om valrisico's in huis zoveel mogelijk te verminderen.​ 

Hoe kunt u uw huis veiliger maken: 

  • Zorg voor voldoende licht in huis. 

  • Verwijder losliggende kleedjes en zorg voor antislipmatten. 

  • Installeer handgrepen in de badkamer en naast het toilet. 

  • Maak gebruik een sta-op stoel  

5. Zoek ondersteuning 

U hoeft het herstelproces niet alleen te doorlopen. Vraag hulp aan familieleden, vrienden of professionele zorgverleners. Zij kunnen u ondersteunen bij dagelijkse activiteiten en u aanmoedigen tijdens uw herstel. 

6. Blijf positief 

Herstellen van een heupoperatie kan soms frustrerend zijn​en lang duren​. Probeer positief te blijven en ​focus op de gemaakte vooruitgang​ hoe klein ook. Elke stap vooruit is een stap in de goede richting. 

Altijd een relaxstoel, een bank of een sta-op stoel die bij je past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan